|
Ген. Мирчо Спасов: Да изгоним малко сволоч от София ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 31 Март 2015 15:12

alt
Сайтът desebg.com публикува писмо на ген. Мирчо Спасов от 1958 г., когато е зам.-министър на вътрешните работи, в което поставя въпроса за изселването на 1240 души от столицата.

Или както сам се изразява „защо да не изгоним от София малко сволоч” (измет, от руски език, бел. ред.). Писмото му е адресирано до Начо Папазов, комунистически функционер, член на ЦК на БКП, впоследствие просветен министър, заемащ редица дипломатически и държавни постове, който през 1958 г. завежда отдел „Деловодство“ към ЦК на БКП.

В писмото си ген. Мирчо Спасов, известен като дясната ръка на Тодор Живков в МВР, посочва, че за изследване са подготвени 1240 бройки, „предимно бивши убийци и крупни престъпници – врагове, съдени, обаче останали живи и сега в болшинството си свободни и живущи в София”.

Според зам.-министъра, участвал лично в редица чистки без съд и присъда след 9 септември 1944 г., тази 1240 лица, „съвсем незначителни за софийското население” да бъдат очистени от столицата. Мотивът му е „подготовката на империалистите” да предизвикат бунтове и безредици в страната.

„Вярно и безспорно е, че враговете отвън и отвътре не могат в нашата страна нищо да направят, но защо да не се възползваме от техните намерения и закани, за да изгоним от София малко сволоч и т.н.”

Същата година по предложение на Тодор Живков Политбюро на ЦК на БКП гласува специално решение за борба с хулиганите, под ударите на което попадат младежи, повлияни от западната мода и танци или носещи брада и дълги коси. През 1959 г. пък със съгласието на висшето партийно ръководство край Ловеч е открит лагер, за който отговаря Мирчо Спасов. В него са настанявани т. нар. хулигани или политически противници на БКП, оцелели от предишните репресии, като по личните нареждания на ген. Спасов са подлагани на нечовешки садистичен режим.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов