|
Планове на ДС за убийства и отвличания на български емигранти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Април 2015 09:52

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретен план относно: Провеждане на мероприятия по „Операция 150” в „ЛАТЕРНА” – Свободна Европа. Документът е от 1970 г. и представлява плана на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване) срещу радио „Свободна Европа”. По времето на комунистическия режим радиостанцията е разработвана като обект за проникване (мероприятие 150) под псевдонима „ЛАТЕРНА” като един от „вражеските” центрове, чрез които Западът е осъществявал идеологическа диверсия в българското общество, според БКП и Държавна сигурност.

Строго секретният план на ПГУ за 1970 г. е одобрен от тогавашния зам.-министър на вътрешните работи Мирчо Спасов. Значителна част от документа съдържа мероприятия за насочването и опитите на ПГУ за внедряване на агенти в българската секция на радио „Свободна Европа”.

Две от мероприятията обаче документират използването на убийствата и отвличанията като средство на комунистическия режим чрез Държавна сигурност да се разправя с най-активните политически емигранти на Запад.

Първото такова мероприятие (виж страница 7 от документа) е насочено срещу майор Тодор Жеков, син на ген. Никола Жеков, главнокомандващ българската армия по време на Първата световна война и почетен председател на Съюза на българските национални легиони.

То цели неговото „физическо унищожаване” след установяване на места в Югославия и Австрия, често посещавани от обекта. ПГУ посочва, че срещу Тодор Жеков в България е издадена смъртна присъда.

Второто „ остро мепоприятие” е насочено срещу писателя Димитър Инкьов, известен с хумористичните си предавания по радио „Свободна”, осмиващи управлението на БКП, които се изличват под псевдонима Велко Верин (виж страница 7 от документа). ПГУ го разработва под кодовото име „БУХАЛ”. Според плана от 1970 г. „ще се проведат мероприятия за довеждането на обект „БУХАЛ” в страната ни по легален път или ако това е невъзможно ще се организира отвличането му от Югославия”. След промените Димитър Инкьов потвърждава, че е правен опит да бъде отвлечен от Държавна сигурност в интервю пред журналиста Христо Христов.

Тези два случая предшестват плана за ликвидиране на бившия кандидат член на ЦК на БКП и впоследствие политически емигрант Петър Семерджиев в Израел от 1975 г., чиито материали са излъчвани от Би Би Си и „Свободна Европа”, както и операцията за убийството на Георги Марков, служител на българската секция на Би Би Си и автор на радиостанциите „Свободна Европа” и „Дойче веле”.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов