|
Планове на ДС за убийства и отвличания на български емигранти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Април 2015 09:52

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретен план относно: Провеждане на мероприятия по „Операция 150” в „ЛАТЕРНА” – Свободна Европа. Документът е от 1970 г. и представлява плана на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване) срещу радио „Свободна Европа”. По времето на комунистическия режим радиостанцията е разработвана като обект за проникване (мероприятие 150) под псевдонима „ЛАТЕРНА” като един от „вражеските” центрове, чрез които Западът е осъществявал идеологическа диверсия в българското общество, според БКП и Държавна сигурност.

Строго секретният план на ПГУ за 1970 г. е одобрен от тогавашния зам.-министър на вътрешните работи Мирчо Спасов. Значителна част от документа съдържа мероприятия за насочването и опитите на ПГУ за внедряване на агенти в българската секция на радио „Свободна Европа”.

Две от мероприятията обаче документират използването на убийствата и отвличанията като средство на комунистическия режим чрез Държавна сигурност да се разправя с най-активните политически емигранти на Запад.

Първото такова мероприятие (виж страница 7 от документа) е насочено срещу майор Тодор Жеков, син на ген. Никола Жеков, главнокомандващ българската армия по време на Първата световна война и почетен председател на Съюза на българските национални легиони.

То цели неговото „физическо унищожаване” след установяване на места в Югославия и Австрия, често посещавани от обекта. ПГУ посочва, че срещу Тодор Жеков в България е издадена смъртна присъда.

Второто „ остро мепоприятие” е насочено срещу писателя Димитър Инкьов, известен с хумористичните си предавания по радио „Свободна”, осмиващи управлението на БКП, които се изличват под псевдонима Велко Верин (виж страница 7 от документа). ПГУ го разработва под кодовото име „БУХАЛ”. Според плана от 1970 г. „ще се проведат мероприятия за довеждането на обект „БУХАЛ” в страната ни по легален път или ако това е невъзможно ще се организира отвличането му от Югославия”. След промените Димитър Инкьов потвърждава, че е правен опит да бъде отвлечен от Държавна сигурност в интервю пред журналиста Христо Христов.

Тези два случая предшестват плана за ликвидиране на бившия кандидат член на ЦК на БКП и впоследствие политически емигрант Петър Семерджиев в Израел от 1975 г., чиито материали са излъчвани от Би Би Си и „Свободна Европа”, както и операцията за убийството на Георги Марков, служител на българската секция на Би Би Си и автор на радиостанциите „Свободна Европа” и „Дойче веле”.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов