|
ДС искала ФРГ да не допуска емигрирали български спортисти до Олимпиадата в Мюнхен ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Април 2015 19:54

alt
Държавна сигурност е искала Федерална република Германия (ФРГ) да не допуска български спортисти, имигрирали на Запад, да присъстват по време на летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. Това показва наскоро разсекретен от Комисията по досиетата документ, който desebg.com публикува онлай.

Строго секретната докладна записка е озаглавена „Изпращане на нота до правителството на ФРГ за разселване или недопускане на изменници на родината в гр. Мюнхен по време на ХХ олимпийски игри”.

Вероятно осланяйки се на практиката, наложена от комунистическото управление в НРБ, възлагало изселването на противници на режима при всяко по-важно събитие в столицата или по-големите градове, Държавна сигурност си е въобразила, че може да използва дипломатическа нота, за да поиска същото от западногерманското правителство през 1972 г.

ДС твърди, че с наближаването на Олимпиадата в Мюнхен българската емиграция, определена от комунистическия режим като „вражеска”, се е активирала и работила за спечелването на доверието на българските спортисти, „което ще им даде възможност по-лесно да провеждат вражеска и провокационна дейност”.

В документа се изброяват и имената на конкретни български емигранти, някои от които на работа в радио „Свободна Европа”. Прави впечатление обаче, че почти всичките са бивши състезатели, които са напуснали НРБ и са останали на Запада. Сред изброените състезатели са такива по ски и баскетбол, вдигане на тежести, водна топка, колоездене, както и бивши треньор по колоездене и борба.

При предишни състезания във ФРГ те са контактували със своите сънародници спортисти, според ДС са им правили подаръци и са пропагандирали предимствата на западния начин на живот.

Документът е иницииран от Шесто управление за борба с идеологическата диверсия, като оттам са предложили Първо главно управление на ДС и Второ главно управление на ДС да излязат с инициатива. Макар и да не е ясно дали чрез Министерството на външните работи е отправена нота до ФРГ резолюциите върху първата страница от документа показват, че в ДС сериозно са обмисляли тази възможност.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и спортът”, част 1 на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов