|
Социологическо изследване на МВР: ДС и укрепването на „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 13 Май 2015 17:26

 alt

Сайтът desebg.com публикува част от обширен строго секретен доклад относно: Резултатите от проведено изследване на дейността на органите на ДС за укрепване, задълбочаване и развитие на възродителния процес.

Документът е от юни 1986 г. и е подписан от началниците на Централното информационно-организационно управление (ЦИОУ) на МВР и Висшата специална школа на МВР „Д. Димитров”.

В него се посочва, че в края на 1984 г. е започнал „дълбоко обновителен процес” под ръководството на БКП, чиято цел е „повратен етап в изграждането на единна българска, социалистическа нация”.

Цитиран е отчетният доклад на ЦК на БКП през ХIII конгрес на партията, в който е подчертано, че с решителното развитие на този процес „се утвърди още повече социалистическото самосъзнание и национална гордост у тези наши сънародници, които в миналото са били отчуждавани от българския народ”.

 Докладът съдържа информация от първото по рода си социологическо изследване на проблемите при протичането на „възродителния процес”, пред които са изправени органите на Държавна сигурност, участвали активно в изпълнението на висшите партийни указания.

Въпросното социологическо изследване е възложено от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и е извършено под ръководството на полк. проф.  Иван Попов – ЦИОУ.

То е проведено в четири районни управления на МВР – Исперих, Дулово, Момчилград и Крумовград. Целта на социалогическото изследване е да се разкрият основните проблеми в работата на ДС при „възродителния процес” и да се набележат насоки за решаването им.

Базата за провеждането му са делата на агентурния апарат, използван при насилствената смяна на имената, информацията от регистрираните сигнали по „възродителния процес”, както и проведените профилактични мероприятия и материалите за лица, водени на списъчен отчет. Използвани са данни от проведени експертни оценки и интервюта с оперативния състав.

Документът съдържа подробна статистика за използвания в четирите районни управления агентурен апарат, анализ на регистрираните сигнали и предприетите действия от страна на органите на ДС, сред които и въдворяване в ТВО.

Подробно е разгледана и работата по т. нар. профилактика на български граждани със сменени имена по време на възродителния процес.

„От данните се вижда, че към 72 процента от експертите преценяват, че основната част от населението с възстановени имена се надява на връщане към старото положение”, е един от изводите, записан в доклада.

Според заключението цялостният анализ на социологическото изследване показва „нарасналата активност и политическа зрялост на органите на ДС в борбата за укрепване и развитие на възродителния процес”.

Документът е публикуван в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов