|
Откриването на лагера „Белене”, изолацията и охраната му ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Май 2015 09:26

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн наскоро разсекретени от Комисията по досиетата архивни документи на МВР за създаването на най-големия концлагер за политически противници на комунистическия режим „Белене” през 1949 г. на остров Персин.

След взимане на поверително решение от комунистическото правителство на Васил Коларов на 27 април 1949 г. за създаване на трудово-възпитателно общежитие (ВТО) на островите срещу Белене, където да бъдат въдворявани противниците на БКП, следва заповед на министъра на вътрешните работи Антон Югов от 30 май 1949 г. С нея е наредено да се открие ТВО в с. Белене, Свищовско „на плаца на остров Персин”.

Указанията са охраната да се осигури от милиционери от Народната милиция, а необходимият административен персонал да се набере от щата на отделение „Трудово-възпитателни общежития” в МВР.

От своя страна началникът на отделение „ТВО” изпраща доклад до директора на Народната милиция, в който излага подробности за местонахождението на лагера, неговото изолиране и организиране на охраната му.

В документа е посочено, че първоначално там ще работят между 500 и 1000 души, а впоследствие, при започване на изграждането на диги – 2000-3000 лагеристи. Предвидено е те да работят на 10 обекта.

От доклада става ясно, че освен милиция районът се охранява и от гранична застава.

Посочено е, че „повече от 50 процента от селяните в католическото Белене са „врагове на ОФ”. В селището има партийна организация с около 200 членове, но тя няма особено влияние.

Подробно са описани мерките за охрана на лагера, на бараките, в които са настанени, както и предвижването им.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов