|
Как комунистическият режим разгони протестиращите срещу „възродителния процес” при Майските събития през 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Юни 2015 17:55

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна експресна информация на Централната оперативна група в МВР-ДС относно: Получени данни за оперативната обстановка на 28 май 1989 г.

В документът са изложени оперативни данни за положението в районите с турско малцинство, където по това време засегнатите от насилствената смяна на имената се вдигат на мирни протести срещу „възродителния процес”.

В строго секретната информация се излагат конкретни факти за действията на протестиращите, както и за реакцията на режима на БКП.

Посочено е, че при разпръскване на събралото се множество от около 700 души в с. Медовец, община Дългопол, са произведени предупредителни изстрели. „След разпръскването на  тълпата са намерени убити двама души”, се казва в документа.

Изброени са и други действия на силите на режима, като извършване на арести или опити за осуетяване или ограничаване на масови протести.

Екземпляр №1 от информацията е изпратена на първия зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов.

Документът е включен в разширеното електронно издание на том 2 от сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителния процес 1986-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов