|
МВР-ДС: Битълси и хипита влияят лошо на нашите младежи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Юни 2015 18:36

alt
Западни последователи на Бийтълс и хипи движението, които в началото на 70-те години са избирали българското Черноморие, за да прекарат част от лятото, са категоризирани от МВР-ДС като хора, които са оказвали изключително лошо и отрицателно влияние върху българските младежи.

Това става ясно от доклад на зам.-окръжния началник на МВР-ДС в Бургас, който наскоро е разсекретен от Комисията по досиетата и desebg.com публикува онлайн.

Документът е от 1971 г. и представлява строго секретна докладна относно някои проблеми, свързани с туризма. В него високопоставеният служител на вътрешното министерство в Бургас коментира външния вид на хипитата и битълсите, като посочва, че той е под „всякаква критика, с дълги и мръсни коси, полуоблечени, с изпокъсани дрехи”.

Болшинството от тях са индивидуални туристи, стопаджии с малко средства, предимно от скандинавските страни, ФРГ и други западни държави.  Според статистиката за целия летен сезон хипарите и почитателите на Бийтълс, посетили тогавашния Бургаски окръг не надвишавали 1000 души.

Зам.-окръжният началник на МВР-ДС в Бургас предлага такива лица изобщо да не бъдат допускани в НРБ, тъй като оказвали отрицателно влияние върху туризма.

В документа е коментиран още проблема с бягствата на чужди граждани през територията на България. Само за летния сезон през 1971 г. в Бургаско при опит за бягство са задържани общо 43 души, от които най-много са от ГДР – 30 души. Едно от местата, предпочитани за бягства е граничната зона до река Велека.

За подражание на западната мода в края на 50-те години на ХХ век комунистическият режим провежда политика за хайки и въдворяване на такива българските младежи в трудовия лагер "Слънчев бряг" край Ловеч.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов