|
Заповедта за принудително изселване в „Белене” след „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Юли 2015 19:30

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов от март 1985 г., с която са дадени допълнителни разпореждания за прилагането на превантивната административна мярка „принудително установяване на друго населено място” след началото на насилственото преименуване на турското малцинство в НРБ в началото на същата година.

Строго секретният документ указва мерките за наблюдението и контрола на принудително установените на остров Белене („Персин”, бел. ред.) лица. По това време комунистическият режим въдворява на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене” над 500 турци.

Заповедта нарежда на отдел „Затвори” в МВР да организира настаняването, охраната, движението и контактите на принудително изселените с външни лица. Разпоредено е това да стане с приемането на „Временни правила”, утвърдени от зад.-министър на вътрешните работи.

„Отдел „Затвори”-МВР да установи засилено наблюдение и контрол по месторабота на лицата, установени принудително на остров Белене”, е записано в документа.

Освен от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов строго секретната заповед е подписана и от тогавашния главен прокурор Костадин Лютов.

Документът е включен в разширеното документално издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов