|
ЦК и МВР награждават с орден с лика на Апостола съветски съветници за създаването на Гранични войски ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Септември 2015 09:28

alt
През 1951 г. ЦК на БКП и МВР награждават съветски генерали и офицери, назначени като съветници във вътрешното министерство след 1945 г., за заслугите им към създаването и изграждането по съветски модел на Гранични войски в НРБ.

Това разкрива документи от архивите на Държавна сигурност, разкрити наскоро от Комисията по досиетата, които сайтът desebg.com публикува онлайн.

Награждаването е по повод 5-годишнината от създаването на Гранични войски (1946) в НРБ, а съветските генерали и офицери са отличени с орден „9-ти септември 1944”, върху който комунистическият режим е поставил лика на Апостола на свободата Васил Левски.

Единствено ръководителят на групата съветски офицери – граничари в НРБ полк. Дмитрий Чугунов е награден с орден „НРБ” – I степен.

Документът (на руски език) е адресиран до председателя на Министерският съвет на СССР, а списъкът с 9-те наградени офицери, освен имената им, включва кратки мотиви за отличаването им и медала, с който са наградени.

Документите са включени в разширеното документално издание „Държавна сигурност и Гранични войски” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов