|
Шокиращи признания на комунистическия режим за слабата подготовка в Народната армия и извращенията в нея ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Октомври 2015 08:20

alt
Сайтът desebg.com публикува онлайн строго секретна докладна записка относно: Недостатъците в състоянието на Народната армия. Документът е от 1952 г. и е адресиран до тогавашния първи секретар на ЦК на БКП и министър-председател Вълко Червенков от министъра на вътрешните работи Георги Цанков.

В строго секретната докладна е изложена информация за сериозни недостатъци в армията и извращенията в нея. Отчетена е слабата боевата подготовка в някои от войските. В отделни подразделения на I армия дори при офицерския състав са отчетени 50% слаби резултати.

Под критика са поставени военновъздушните сили. Подчертано е, че само за година и половина са констатирани 24 аварии и 21 катастрофи, довели до смъртта на 13 летци и загубата на 21 самолети. „Повечето катастрофи и аварии стават по причина на слабата летателно-техническа подготовка на личния състав и на неспазване на дисциплината във въздуха”, е отбелязано в документа.

След всяка катастрофа ръководството на военновъздушните сили забранявало полетите до изясняване на причината, което ставало много бавно. Командирите на редица части на ВВС избягвали да обучават летците да изпълняват сериозни задачи, което довеждало до снижаване на боевите качества на авиацията.

Слаба подготовка е отчетена и във Военноморския флот. Във Дунавската флотилия поради лоша подготовка от 10 нови катери 9 са излезли извън стоя.

Подчертано е, че съединенията и частите на Народната армия не знаят своите отбранителни райони и нито веднъж не са заемали подготвената за тях отбрана.

Отделно от това е регистрирано ниско ниво по опазване на секретността в редиците на Народната армия. Описани са случаи на загубване на секретни материали за мобилизационната готовност, инструкции за самолети и топографски карти.

Призната е и слабо организиране на отчетността и опазването на оръжието и боеприпасите. В редица поделения е установено стотици цеви, снаряди и патрони, които не са отбелязани в отчетността.

„Има многобройни фактори, които свидетелстват за неблагополучие и в политико-моралното състояние на армията”, е друга констатация в строго секретната справка. Само за 1951 г. са осъдени 1700 военнослужещи, между които 569 за отклонение от военна служба и 523 души за длъжностни престъпления.

Ширещите се извращения в армията също не са подминати в доклада. „В редица части и поделения офицерският състав подлага подчинените си на изтезания, унижаващи човешкото достойнство”, се посочва в строго секретния документ.

Описани са жестоки извращения като завързване на стълб на войник и окачване на котел на врата му; поставяне на военнослужещи на колене и др.

„Като наказания в армията все още се практикуват такива позорни мерки като боя”, е друго признание, направено от властта. За отчетения период от година и половина (1951 г. – януари-юни 1952 г.) са отчетени 211 такива случаи.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов