|
Преди 26 години: „Свободна Европа” за масовите арести в градинката „Кристал”, извършени от режима на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Октомври 2015 08:06

alt

Сайтът desebg.com публикува справка на Софийско градско управление на МВР-ДС относно: Излъчено предаване на „Свободна Европа” от 28 октомври 1989 г.

Става въпрос за предаването на българската секция на радио „Свободна Европа”, излъчено предходния ден, 27 октомври 1989 г., в което е отразена информацията за акцията на Държавна сигурност срещу мирно протестиращи граждани и активисти на „Екогласност”.

Преди 26 години, на 26 октомври 1989 г., активисти на движението Екогласност” се събират в градинката пред сладкарница „Кристал” в столицата, за да събират петиция на гражданите до Народното събрание за спирането на строителството на хидропроектите „Рила” и „Места”. По същото време в София паралелно се провежда Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.

Тогава униформени служители на МВР и на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия разгонват активистите и гражданите, демонстрирайки груба сила. Арестувани са около 30 души. Акцията в градинската пред „Кристал” е отразена от няколко чуждестранни кореспонденти, които по това време са у нас да отразят Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.

Радио „Свободна Европа” многократно предава информация за събитията в София, включително и за силовото разпръскване на активистите на „Екогласност”, както и за арестуване на около 30 от тях.

Репортаж по телефона предава известната журналистка от българската секция в радиостанция Румяна Узунова, която по това време е в София. Тя дава гласност и на изявление на поета Борис Христов, член на Комитета 273, отнасящо се до масовите арести, извършени от комунистическия режим.

Малко по-късно, след принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта по настояване от Москва, върхушката в Политбюро, както и в самата Държавна сигурност преценяват действията пред „Кристал” като излишни и неправилни, които са компрометирали управлението на БКП и са допринесли за засилване на мирните протести на неформалните граждански организации и внасянето на петицията в Народното събрание на 3 ноември 1989 г., превърнало се в първото организирано мирно шествие срещу режима преди оттеглянето на Живков на 10 ноември 1989 г.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов