|
Държавна сигурност докладва за първото мирно шествие срещу БКП при Живков на 3 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Ноември 2015 10:19

alt

Сайтът desebg.com публикува справка относно: Проведено по инициатива на „Екогласност” шествие в столицата. Документът е на Софийско градско управление на МВР-ДС от 4 ноември 1989 г. и съдържа описанието на събитието от предходния ден – 3 ноември 1989 г.

На този ден преди 26 години в столицата се провежда първото организирано мирно шествие по време на управлението на БКП начело с Тодор Живков.

Неговата цел е връчването на петиция в Народното събрание за защита на Рила и Места от хидропроектите, планирани от комунистическия режим.

Както се посочва и в самия документ шествието е най-масовата проява на гражданските организации в края на Живковото управление – между 4 и 5 хиляди души.

Шествието се събира зад градинката на Централния дом на народната армия (ЦДНА, днес Централния военния клуб) преминава по площад на храма „Ал. Невски” и достига до парламента без да се стига до конфликт с властта. Там представители на шествието връчват на един от зам.-председателите на Народното събрание петицията срещу хидропроектите „Рила” и „Места”, подкрепена от 11 500 подписа.

Те са събирани от активисти на „Екогласност” в градинската пред сладкарница „Кристал” включително и предходния месец, където на 26 октомври 1989 г. се стига до бруталното им разгонване от ДС и други части на МВР със сила и арести. Проявата на насилие от режима на БКП става по време, когато в София се провежда международен екофорум и случаят е отразен от западните журналисти.

Мирното шествие на 3 ноември 1989 г. се случва само 6 дни преди Тодор Жиков да бъде принуден от Кремъл да си подаде оставката, което той прави пред Политбюро на ЦК на БКП на 9 ноември. На 10 ноември 1989 г. новината е съобщена от компартията на поданиците, след като оттеглянето на Живков е обявено от посочения от Москва негов приемник Петър Младенов на Ноемврийския пленум, проведен в резиденция „Бояна” същия ден.

Вижте случилото се на 3 ноември 1989 г. през погледа на един от участниците в шествието - икономиста Красен Станчев (проследи линка – ТУК).

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

altalt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов