|
ДС след 10 ноември 1989 г.: Народът е жаден за реформи, има недоверие към БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Ноември 2015 09:38

alt

Дори Държавна сигурност преди 26 години е признала, че задушавания 45 години от комунистическия режим български народ е жаден аз реформи и има недоверие към възможностите на БКП и правителството ѝ, че ще се справят с многото проблеми от политически, икономически, социален и екологичен характер.

Това се посочва в строго секретна справка относно: Обстановката в столицата на 22 ноември 1989 г. Документът е на Софийско градско управление на МВР-ДС. В него са обобщени коментарите, обществените настроения и очаквания 12 дни след принудителното оттегляне на генералния секретар на БКП Тодор Жиков от властта и само 4 дни след първия свободен митинг, провел се на 18 ноември 1989 г. на пл. „Александър Невски” в столицата.

„Болшинството столичани изразяват мнение, че народът е „жаден” за реформи и ръководството ще го спечели на своя страна, ако провежда стабилизиране на промишлеността, възстановяване на селското стопанство, насищане на пазара със стоки, демокрация и свободни избори”, се посочва в строго секретната справка.

В същото време е отбелязано, че „в известна степен се забелязва и недоверие във възможността на партията и правителството да се справят с многото проблеми”.

Изложени са коментарни на здравни работници, на такива в адвокатските среди, работнически колективи, както и в казионния БЗНС, където се заговаря за свалянето на председателя Петър Танчев.

Представена е и информация за действията на Независимото студентско дружество и на представители на Независимия съюз на журналистите към независимия синдикат „Подкрепа”, както и данни за подготвяно учредяване на Съюз на лекарите в България.

Изложени са и коментари някои граждански организации като „Гражданска инициатива” на Любомир Собаджиев, Литературен кръг 39 и учредяването на свещенически съюз на 10 ноември 1989 г. в църквата „Св. Димитър” в ж.к. „Хаджи Димитър” в София.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов