|
Какво са коментирали чуждите дипломати за смяната на Тодор Живков през 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 03 Декември 2015 12:46

alt
Как чуждите дипломати са възприели принудителната оставка на генералния секретар на БКП Тодор Живков от властта преди 26 години? Отговор дава строго секретна информация на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев от 1 декември 1989 г., която desebg.com публикува онлайн.

Тя е адресирана до фигурите от висшето комунистическо управление, с които Кремъл заменя служилия ѝ 35 години Живков, които са също толкова верни към Съветския съюз – Петър Младенов и Андрей Луканов. Копие от строго секретната информация получават тогавашният премиер Георги Атанасов, Димитър Станишев (баща на Сергей Станишев, бел. ред.), отговарящ за международните контакти в ЦК и Бойко Димитров, министър на външните работи.

От документа става ясно, че някои от дипломатите, като тези на Гърция, са били толкова изненадани от смяната на Живков, че я възприели като държавен преврат.

Посолството на Кувейт е определило смяната на Живков като опит на ръководството на партията „да изпревари и овладее надигащия се гняв на народа от тежката икономическа криза”.

Аржентинският посланик по това време е останал скептично настроен по отношение на бъдещото демократично развитие на България.

Американските дипломати са се интересували повече от събитията в страната от страна на гражданските организации и зараждащата се опозиция на БКП, а също така и за конкретни политически фигури от ръководството на БКП, които са свалени от ръководни постове.

В посолството на ФРГ са засилили преводните статии за случващото се в НРБ след 10 ноември 1989 г.

В документа са представени и коментарите на различни чуждестранни журналисти.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов