|
Шесто докладва: Българите искат да падне чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Декември 2015 20:01

alt
Ако днес един министър на правосъдието си подаде оставката заради отказа на мнозинството да се промени уж договорен важен елемент от Конституцията, приета през 1991 г. от доминирането на бившите комунисти 7-мо Велико Народно събрание, преди 26 години на същата дата в София се състоява митинг, на който хората поставят въпроса за отмяна на ключов текст от действащата тогава Живковска конституция – чл. 1 за ръководната роля на партията.

Архивите на Държавна сигурност са документирали този момент – митинга пред Народното събрание на 9 декември 1989 г., ден след учредяването на Съюза на демократичните сили (СДС).

На него се изказват имена, които тогава хората започват да разпознават като лицата на опозиционното говорене, представители на различни граждански организации или на възобновени партии, като БЗНС „Никола Петков” и др.

Има и такива, които на тогавашния митинг се представят като борци за демокрация, но още в годините на прехода бързо изменят на своите първоначални възгледи и преминават на страната на другия лагер, нещо, което сме свидетели и днес.

В строго секретната информация, която desebg.com публикува онлай, се посочва, че тогава протестиращите в центъра на столицата са площада, за да покажат, „че ги има и се увеличават” и „тоталитарната държава постепенно отпада”.

Документът е подписан от началника на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия ген. Антон Мусаков.

Строго секретната информация е включена в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов