|
Кранист от „Кремиковци” е опитал да създаде независим синдикат в НРБ още през 1981 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Декември 2015 11:43

alt

Осем години преди създаването на Конфедерацията на труда „Подкрепа” през 1989 г. работникът Атанас Зъбчев от металургичния комбинат „Кремиковци” се е опитал да създаде независим синдикат в НРБ.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява секретна справка относно: Проведена профилактика на обект ДОП „НАИВНИК” и неговите връзки, водено от Кремиковско районно управление на МВР – София. Документът е от 1981 г. и разкрива работата по делото за оперативна проверка (ДОП) срещу Атанас Зъбчев, утвърдено от Софийско градско управление на МВР-ДС.

От него става ясно, че дейността на краниста от „Кремиковци” е засечена след донесение на доверено лице на Държавна сигурност. Идеята на Зъбчев е възникнала още в края на 1980 г. и  се е състоява в създаде профсъюз, който да включва 200-300 работници, чиято цел е да защитава интересите на работниците, тъй като те не са добре защитени от съществуващите казионни профсъюзи по времето на комунизма.

Новият профсъюз е трябвало да се казва „Истина” и в него да бъдат привлечени предимно безпартийни работници. ДС е установила, че в хода на подготовката работникът е споделял идеята си с колеги и е търсил съмишленици.

По случая са разпитани множество работници, които са потвърдили дейността на краниста. За да предотврати разрастването на инициативата Държавна сигурност е профилактирала засечените работници и ги е заставила да подпишат протоколи, че повече няма да се занимават с това.

Макар и да не е посочено в документа вероятно влияние върху Атанас Зъбчев е изиграло и учредяването и активната дейност на независимия профсъюз „Солидарност” в Полша през 1980 г.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов