|
Вълко Червенков към Държавна сигурност: Вие сте очите и ушите на Партията! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Януари 2016 11:36

alt

Сайтът desebg.com публикува реч на министър-председателя на НРБ Вълко Червенков и член на Политбюро на ЦК на БКП пред ръководния състав на Държавна сигурност от 17 април 1954 г.

Три месеца по-рано Червенков заема и поста генерален секретар на БКП, но е оттеглен от този пост след критика на Москва към него в полза на Тодор Живков, избран в началото на март 1954 г. за първи секретар на компартията.

Речта на Червенков обаче е показателна за неговото сталинистко мислене дори и след идването на власт на Никита Хрушчов в СССР, който критикува сталинския модел и особено репресиите.

В силно идеологизираната си реч пред Държавна сигурност премиерът и член на Политбюро открито заявява, че в своята съвкупност служителите на Държавна сигурност „представляват очите и ушите на Партията”, цитирайки думите на вече починалия Сталин, че органите на ДС са „изваден меч на пролетарската диктатура”.

Той посочва, че ЦК на БКП е отделял значително внимание на ДС и е „укрепвал нейния апарат с партийни кадри” и са приети множество документи за работата на Държавна сигурност, в които „преди всичко е заложен положителния Съветски опит”.

„Ние имаме посевдневната помощ на Съветските другари – съветници”, подчертава Червенков в речта си.

Той отбелязва, че политиката на комунистическото правителство е победоносна, но преди 6-7 години „ние се намирахме в жестока хватка с опозицията на Никола Петков”. Червенков не скрива, че тогава „ние действахме сурово” и твърди, че „Никола Петков беше обесен не за друго, а защото американските управници тогава ни отправиха ултиматум. За да им покажем, че ние сме поели пътя на българо-съветска дружба”.

Той допълва, че от „жестоката схватка с агентите на империализма ние излязохме победители, високо държейки знамето на Българо-съветската дружба”.

След разгрома на политическата опозиция начело с Никола Петков Вълко Червенков не пропуска да отбележи и разобличаването и разгромяването на Трайчокостовистите, „тази най-опасна, най-фино прикрита агентура на империалистите” и подчертава, че „в тази борба нашата Държавна сигурност има заслуга”.

Той обаче посочва, че „врагът не е премахнат докрай” и това няма да стане, докато „има капиталистическо обкръжение”. По думите му „класовият враг предпочита да действа маскирано под земята, таен и скрит”.

Той изисква от органите на ДС „повече еластичност, повече предупредителност, по-тесни връзки с народа”. Червенков нарежда „всеки служител в Държавна сигурност, малък или голям, да издига своето идейно-политическо равнище, да изучава и овладява Марксизма-ленинизма”.

„Не бива да жалим сили и средства, за да могат нашите хора в Държавна сигурност да се учат в специални школи у нас или в Съветския съюз”, казва още Червенков.

По думите му в системата на Държавна сигурност трябва с „още по-голяма сила да се проведе за по-нататъшното възпитание на безпределна преданост у служителите на Държавна сигурност към Партията и Правителството”.

"Държавна сигурност е орган на Партията и Правителството”, заключава Червенков, като нарича служителите на ДС "железните рицари на Партията" в пропитата си с идеология реч пред ръководния състав на репресивния орган на БКП.

Документът е включен в разширения вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов