|
ДС: Масовизацията на ТКЗС става с насилия, побоища и убийства ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 06 Януари 2016 13:23

alt
„Във Видинска, Пазарджишка, Самоковска и Велинградска околии при масовизацията на ТКЗС са станали извращения – насилия, побоища и убийства над стопани, които при агитацията им от агитатори са отказали да станат членове на ТКЗС”. Това е записано в документ на Държавна сигурност от април 1957 г., който сайтът desebg.com публикува онлайн.

Документът представлява обобщение на по-характерните случаи на негодувания на работници и селяни през първото тримесечие на 1957 г. и е адресиран до един от зам.-министрите на вътрешните работи по това време. Сигурно той е зам.-министър Георги Кумбелиев, тъй като той е поставил резолюция върху документа за проверка на изложените факти и докладването им в ЦК на БКП.

Най-вероятно документът произлиза от съществуващото тогава Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията. То е предшественикът на създадено през 1967 г. Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. През 50-те години на ХХ век Трето управление на ДС следи за антипартийните прояви в различни сектори и обществени групи, включително и в предприятията и сред селяните.

Според информацията в документа в резултат на побоищата и убийствата сред селяните някои от, за да избегнат подобни разправи, са се принудили да напуснат селата си и да се укрият в други населени места или да сменят работата си, а трети са избягали в горите.

„Използвано е и огнестрелно оръжие, с което е стреляно безогледно и бяха убити селяни в Пазарджишко и Самоковско”, се посочва в документа.

Той съдържа и информация за негодуването и протестите на работници от различни предприятия в страната, свързани с негодни битови условия, при които работят, наднормена работа, ниски възнаграждения и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов