|
Лагерът „Белене”: Може да поберем над 3000 лагеристи при „нормални” условия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 15 Януари 2016 18:19

alt
Лагерът „Белене”, изграден на остров „Персин” на Дунав от комунистическия режим през 1949 г., е могъл да побере над 3000 лагеристи през 1958 г.

Това става ясно от строго секретна докладна записка относно възможностите и готовността на поделение 0789-МВР с. Белене, Свищовско за приемане на нови въдворени.

Документът е от края на януари 1958 г. и е подписан от зам.-началника на отделение „Въдворяване и изследване” на Държавна сигурност Делчо Чакъров. Адресиран е до зам.-министъра на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, дясната ръка на Тодор Живков в МВР-ДС.

Документът е свързан с голямата акция на комунистическия режим срещу т. нар. хулигани – младежи и други хора, обличащи се модно за времето или носещи дълги коси или бради. Акцията е разпоредена лично от Тодор Живков, за което Политбюро излиза със специално решение.

От документа, който desebg.com публикува онлайн, се разбира, че към края на януари 1958 г. в „Белене” са въдворени около 1170 души, от които близо 270 души по линия на ДС, а близо 800 по линия на Народната милиция, като по-малко от 80 от тях само излежават присъди. Останалите са въдворени там без присъда.

Посочено е, че в преобразуваните пристройки на лагера „могат да се поберат 2400 мъже при нормални условия (едно войнишко легло)”.

В същото време обаче отделение „Въдворяване и изследване прилага дълъг списък от липсващи елементарни пособия за лагеристите, които се очаква да бъдат вкарани в лагера след акцията срещу „хулиганите”.

На първо място са войнишките канчета, в които лагеристите са се хранили – 1500 бр., зимни кепета – 1600 бр., одеяла – 2000, сухарени торби – 1000 бр. и сламеници – 1000 бр. и др.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов