|
КГБ съветва ДС: Ликвидирайте в зародиш всяка вражеска проява ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Януари 2016 15:04

alt
„Да не се допуска разрастване на вражеските организации, групи и прояви. Ликвидирайте ги в начален стадий. Да се установят и вземат на оперативен отчет всички вражески елементи, а активните – на разработки. Независимо от това дали разполагате с материали или не за прояви на бивши лидери на опозицията, висши духовници, бивши висши офицери и служители в царската администрация и лица, свързани  с чуждестранни посолства, както и трайчокостовисти – вземете ги на активна агентурна разработка”.

Това са част от основните указания за успешна работа, дадени от съветниците от КГБ в НРБ на по-малкия „брат” Държавна сигурност. Документът, който е на руски език, е от 1953 г., а desebg.com го публикува онлайн.

Строго секретните бележки с мерки за по-добра работа на органите на Държавна сигурност в НРБ съдържат подробни указания за това какво трябва да предприеме репресивния апарат на БКП, за да подобри дейността си.

През 1949 г. по искане на комунистическата власт в България тайно пристигат съветски съветници, чиято задача е да съветват подчиненото пряко на Политбюро на ЦК на БКП МВР-ДС. Съветската група към българското Министерство на вътрешните работи и ДС се състои от офицери от съветския Комитет за Държавна сигурност (КГБ).

По-късно техният ръководител става официален представител на КГБ в НРБ, а първоначалният щат от около 30 души набъбва многократно, като всяко едно от централните управления на ДС има отделен съветски съветник, а не са редки случаите, когато съветски съветници са изпращани да подпомагат работата в Окръжните управления на МВР-ДС. Разноските за пребиваването на съветските съветници в България е за сметка на българската страна.

В публикувания документ от КГБ обръщат особено внимание върху работата на ДС по т. нар. трайчокостовисти – всички онези по-висши партийни членове, както и представители на специалните служби – военното разузнаване и Държавна сигурност, които са набедени за врагове на режима, свалени са от постове, арестувани, разследвани и съдени по паралелни политически процеси с основния процес срещу зам.-министър-председателя и член на ЦК Трайчо Костов през 1949 г., осъден по обвинение в предателство и обесен.

Указанията на КГБ са разработките на трайчокостовистите да се водят в отделни дела. За лицата, за които са събрани достатъчно данни, да бъдат арестувани.

Подробни препоръки са отправени към създаването и ръководството на агентурния апарат.

„В случай на война подгответе списъци с лица, които да бъдат арестувани. За действия в тила на врага подгответе агентура, диверсантски и боеви групи, бази, техника и оръжие, както и разработете надеждни условия за връзки”, е следващия съвет на КГБ към ДС.

Съветските съветници препоръчват още да се очисти армията от вражески настроени бивши офицери и да се прегледат и отнемат пенсиите на онези, които са врагове на партията.

„За опити за бягства зад граница практикувайте открити процеси. Изселете от градовете лицата, съдени за контрареволюционни престъпления”, указва още КГБ.

Съветските съветници дават препоръки как да действа ДС срещу чужестранните радиостанции, политическите емигранти и хората, потърсили свободата на Запад (изменници на родината по определение на КГБ, възприет от режима на БКП.

КГБ дава и подробни съвети как да бъде разгърната пропагандата срещу „враговете на народа” и как да се преструктурира самата ДС, за да работи ефективно.

Документът е включен в документалния сборник „КГБ и ДС – връзки и зависимости” на Комисията по досиетата, 2009 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов