|
ДС срещу николапетковистите: Репресии с арести, убийства, лагери или съд ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Януари 2016 17:14

alt

След убийството на лидера на земеделците Никола Петков през 1947 г. и разтурянето на опозиционния БЗНС  Държавна сигурност е имала за цел да ликвидира съпротивата сред николапетковистите като най-активните от тях са подложени на репресии от арести, убийства до лагери и предаване на съд.

Това признава самия репресивен апарат на БКП в документ за „Положението всред бившите николепетковисти” на отдел 01 в Дирекция „Държавна сигурност” от 1949 г., който сайтът desebg.com публикува онлайн.

До края на септември 1949 г. ДС отчита арести на 1592 души николапетковисти, от които 268 са подведени под отговорност и съдени, 562 – изпратени в лагери (ТВО), 4-ма са убити (при опит за залавяне). Други 403 са „разобличени” и освободени, а 109 души са вербувани.

 По линия на земеделците ДС по това време разполага със 1034 секретни сътрудници, от които  382 агенти, 632 информатори и 20 резиденти.

Държавна сигурност признава голямото влияние, което БЗНС „Никола Петков” има преди да бъде земеделския съюз да бъде закрит. Посочено е, че през 1946 г. при изборите на Велико Народно събрание опозицията на Никола Петков печели 1 200 000 гласоподаватели и има 99 депутати в парламента. „На места по селата даже превъзхождаха БКП”, е посочено в документа.

Той съдържа анализ на социалния произход на опозиционерите земеделци, както и информация за организиране на нелегални групи в страната и усилената пропаганда срещу СССР и страните в Европа, попаднали под съветско влияние.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов