|
Държавна сигурност в услуга за обслужването на съветските туристи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Януари 2016 20:18

alt
Архивите на бившата Държавна сигурност понякога разкриват и комични истории. Една от тях е, че репресивният апарат на БКП е впрегнат да следи как протича обслужването на съветските туристи в курортния комплекс „Слънчев бряг” през първата половина на 70-те години на ХХ век.

Документ на Окръжното управление на МВР-ДС в Бургас разкрива редица слабости в обслужването на туристите от Съветския съюз въпреки специалните грижи и допълнителни мероприятия, които ръководството на комплекса „Слънчев бряг” е предприело.

Така например ДС е установила, че не са достатъчно „политически” подготвени екскурзоводите на съветските групи, някои от тях са отсъствали, а други не са се чували при обслужването на туристите по време на превозването им със стари автобуси „Шкода”, които нямали и елементарен комфорт, а двигателите им вдигали голям шум.

Друг проблем се явявало старото обзавеждане на някои от хотелите в „Слънчев бряг”, където настанявали съветски туристи. В някои от хотелите липсвали по етажите дъски за гладене, а в други подаването на топла вода било нередовно.

В някои от стаите е констатирано влага поради неизправност на водопроводните инсталации, а на места асансьорите се повреждали.

Следващият проблем изниквал с храненето на съветските туристи. ДС е констатирала, че им се предлагал по-малък порцион „с цел натрупване на излишъци за присвояване”.

В тази връзка са наложени 400 дисциплинарни наказания, от които 65 са дисциплинарни уволнения.

„В някои случаи храната се поднася студена, а в други плодовете и зеленчуците са некачествени – зелени праскови и малки домати”, пише в документа на ДС Бургас.

Получени са и оплаквания, че в някои от ресторантите са приканвали туристите веднага след хранене да напускат, за да се освободят места за свободна консумация.

Куцала е и организацията на културни мероприятия. Така например на места руските туристи не са могли да гледат „Златния Орфей”, тъй като телевизорите в хотелите са били повредени.

Три причини за тези слабости посочва ДС, цитирайки ръководството на „Слънчев бряг” – липсата на достатъчно средства за поддържане на материалната база, недостатъчно материални стимули за обслужващия персонал и занижен контрол.

В друг документ на Второ управление на ДС (контраразузнаването), който desebg.com публикува също онлайн, е пуснато окръжно разпореждане до Окръжните управления на МВР-ДС в страната да се „вземат срочни мерки за отстраняването на каквито и да е недостатъци при обслужването на съветските туристи”.

Документите са включени в разширения електронен сборник „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов