|
ДС докладвала на Живков какво говори народът, когато вдигал цените ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Януари 2016 18:29

alt
МВР и ДС са събирали информация за настроенията в обществото, когато ЦК на БКП и правителството са вдигали цените в страната. Обобщените данни са изпращани лично на Живков от министъра на вътрешните работи.

Това разкрива секретна информация, подписана от министъра на вътрешните работи Дико Диков до другарите Тодор Живков, Ангел Цанев (завеждащ отдел „Военен” в ЦК) и Ангел Солаков (председател на Комитета за Държавна сигурност) от януари 1968 г.

В документа, който desebg.com публикува онлайн, са изложени коментари на населението и представители на отделни трудови колективи или членове на БКП след решението на ЦК на БКП и правителството, начело на които е Живков, за вдигане на цените през декември 1967 г.

Така например на партийно събрание в ТПК в Асеновград няколко комунисти изразили мнение, че в ЦК има предатели, а откакто Живков е начело на партията цените се увеличавали.

В Машиностроителния завод в Сопот ДС е открила залепено на стената възвание, призоваващо работниците да се вдигнат на борба срещу решенията на ЦК.

Друг член на БКП от „Пътни строжи” в Полводив (в нетрезво състояние) псувал „властта и нейните първи ръководители”.

В няколко села на Сливенски окръг са извършени кражби на хранителни продукти от местни магазини, като в единия от тях е намерена бележка със следното съдържание: „Така ще бъде, докато повишавате цените на стоките”.

В Пазарджик в магазин за хранителни стоки гражданин, недоволен от увеличаването на цените от властта, обещала изграждането на равноправен строй и благоденствие, поискал от продавачката да му продаде 5 грама сол, защото „ще ям сол занапред”. Продавачката му отговорила, че предлага часовници с намалени цени, но друг гражданин се намесил с думите: „Ние часовници не ядем”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов