|
Как ЦК на БКП хвърли вътрешни войски срещу горянската съпротива ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Март 2016 17:22

alt

През 1948 г. министърът на вътрешните работи Антон Югов изпраща предложение до ЦК на БКП за създаването на вътрешни войски за справяне с „вътрешната реакция”.

Те трябва да наброяват 4000 души и да бъдат хвърлени срещу въоръжената съпротива на част от българското общество в лицето на горянските чети.

Това става ясно от документа от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

„Тази съпротива в редица случаи взема характер на въоръжена борба на класовия враг срещу народната власт, форма на политически бандитизъм”, е определението, което прави комунистическият функционер и министър Югов.

Той докладва пред ЦК, че в ДС и народната милиция е извършена реорганизация, с която са създадени общо 13 специални бойни единици, възлизащи на 1350 души. Те са пръснати по страната, за да неутрализират дейността на горянското движение.

Както сам признава министърът въпросните войни единици не са се оказали достатъчни, въпреки че средствата за тях само за 1948 г. са надхвърлили 15 млн. лв. разходи. На това основание той предлага създаването на вътрешни войски с щат от 4000 души, които да бъдат за сметка на намаляване на щата на народната милиция.

За да се избегнат евентуални критики на външния свят към създаването на подобен род войски, Югов посочва, че те трябва да са в състава на милицията, но да носят отличителни униформи и знаци.

Съставът им следва да бъдат набиран като наборна служба и да служат 28 месеца.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов