|
ДС е знаела кои наши отбори взимат допинг преди Олимпиадата в Сеул ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 08 Март 2016 15:31

alt
Държавна сигурност е разполагала с информация, че лабораторията за допинг-контрол в НРБ през втората половина на 80-те години не върши ефективна работа, а част от отборите,  са взимали стимуланти преди започването на летните Олимпийски игри в Сеул, Южна Кория през 1988 г., които е могло да компрометират страната.

Това разкрива строго секретно агентурно сведение относно: Биостимулирането на олимпийските отбори, готвещи се за Сеул. Документът е на отдел 02, отговарящ за младежта и спорта на Шесто управление на ДС от август 1988 г., който desebg.com публикува онлайн.

В него е коментирана неудовлетворителната работа на служители на лабораторията за допинг-контрол, а в края на агентурното донесение дословно е посочено:

„Що се отнася до самите олимпийски отбори, намерено е най-лесното: отборите ще бъдат на лагери в Китай, Япония, Корея, те ще заминат оттук положителни, поради което е безсмислено да бъдат проверявани, но и Колчаков, Слънчев и Еленков [отговорни служители, свързани с допинг-контрола в НРБ] са имали сбирки на комисията за биостимулиране много вещо са дали мнение кога и как да се дават и спират препарати, ако се получи гаф контролът ще остане в лекарите, треньорите и спортистите.”

Логично агентурният източник поставя въпроса за какво тогава тази лаборатория харчи валута, след като „пробите, които дава и ще прави за Олимпиадата са само формални и защо се плащат раздути заплати”.

На Олимпийските игри в Южна Корея през 1988 г. НРБ регистрира най-доброто си представяне на олимпиада. Българските спортисти печелят общо 35 медала, 10 от които са златни, и се нарежда на седмо място в крайното класиране. В Сеул обаче избухва и най-големият допинг скандал с българско участие. Първоначално в пробите на щангистите Митко Гръблев и Ангел Генчев, спечелили злато, излизат положителни и медалите им са отнети. След това обаче последва и решение, с което целият български олимпийски отбор по щанги е изваден от игрите.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и спортът”, част 1 – Олимпийското движение на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов