|
Комунистическият режим продължил да изселва неудобни и през 70-те години ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 02 Април 2016 10:04

alt

Дори 30 години след взимането на властта в Деветосептемврийския преврат комунистическият режим в НРБ е прибягвал до принудителното изселване на потенциални противници или неудобни на управлението на БКП.

Само за 1976 г. изселените в различни краища на страната са 1637 души, като 341 от тях са изселени по линия на Държавна сигурност, а 1296 души по линия на Народната милиция.

Това разкриват секретни цифрови данни за лицата, установени на нови местожителства по чл. 14 от Указа за Народната милиция, по ДС и НМ към 1 септември 1976 г., които desebg.com публикува онлайн.

Най-много хора са изселени в Силистренски окръг – 177, следван от Видински и Плевенски окръзи – по 120 лица, а след тях в Русенски окръг – 116 души, показват данните.

От принудително изселените лица 131 души са съдени по чл. 272 от НК за системно нарушаване приложените спрямо тях мерки за административен надзор. В затвора са се намирали 266 от лицата, които са били изселени.

200 души от 1637-те изселени са напуснали местата, където са изселени, показва още документа.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиета, 2014 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов