|
Да организираме една школа за ДС, защото само 12% от офицерския състав са висшисти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Април 2016 17:54

alt
Само 12% от офицерския състав на Държавна сигурност в средата на 60-те години на миналия век е имал висше образование, а по линията на народната милиция положението е още по-зле – там едва 6,6% са с висше образование.

Това става ясно от доклад на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков до Политбюро на ЦК на БКП от 1964 г., който desebg.com публикува онлайн.

Тогава  МВР-ДС предприема реорганизация на школата „Георги Димитров”, за да я превърне във висше учебно заведение за обучение на кадрите на Държавна сигурност.

До тогава ръководните кадри са се обучавали в школата на КГБ „Ф. Дзерджински”. По препоръки на по-големия „брат” българската ДС е следвало да създаде свое място за обучение (след подписване на споразумението с КГБ през 1972 г. български оперативни работници отново са приемани на обучение в школата на съветския Комитет за Държавна сигурност, б.а.).

В него са изложени проблемите в дейността на школата на МВР-ДС, сред които недостатъчната езикова подготовка, както и усвояването на специалните, идеологическите и юридическите дисциплини.

Предложено е в бъдещото висше учебно заведение да бъдат приемани младежи, които „притежават необходимите политически и делови качества за работа в органите на МВР”.

Дотогава 12% от кадрите от офицерския състав на ДС е с висше образование, 70% със средно образование и 18 без средно образование, показва статистиката на МВР, цитирана от министъра в доклада.  

По линия на народната милиция едва 6,6 от офицерския състав са висшисти, 55,4% - със средно и 38% без средно образование.

Документът е включен в разширеното електронно издание „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов