|
Да организираме една школа за ДС, защото само 12% от офицерския състав са висшисти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Април 2016 17:54

alt
Само 12% от офицерския състав на Държавна сигурност в средата на 60-те години на миналия век е имал висше образование, а по линията на народната милиция положението е още по-зле – там едва 6,6% са с висше образование.

Това става ясно от доклад на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков до Политбюро на ЦК на БКП от 1964 г., който desebg.com публикува онлайн.

Тогава  МВР-ДС предприема реорганизация на школата „Георги Димитров”, за да я превърне във висше учебно заведение за обучение на кадрите на Държавна сигурност.

До тогава ръководните кадри са се обучавали в школата на КГБ „Ф. Дзерджински”. По препоръки на по-големия „брат” българската ДС е следвало да създаде свое място за обучение (след подписване на споразумението с КГБ през 1972 г. български оперативни работници отново са приемани на обучение в школата на съветския Комитет за Държавна сигурност, б.а.).

В него са изложени проблемите в дейността на школата на МВР-ДС, сред които недостатъчната езикова подготовка, както и усвояването на специалните, идеологическите и юридическите дисциплини.

Предложено е в бъдещото висше учебно заведение да бъдат приемани младежи, които „притежават необходимите политически и делови качества за работа в органите на МВР”.

Дотогава 12% от кадрите от офицерския състав на ДС е с висше образование, 70% със средно образование и 18 без средно образование, показва статистиката на МВР, цитирана от министъра в доклада.  

По линия на народната милиция едва 6,6 от офицерския състав са висшисти, 55,4% - със средно и 38% без средно образование.

Документът е включен в разширеното електронно издание „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов