|
Държавна сигурност: Да компрометираме американския президент Рейгън ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Април 2016 19:37

alt
Държавна сигурност в лицето на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на ДС си е поставила през 1981 г. високата и неизпълнима задача да компрометира новоизбрания американски президент Роналд Рейгън, а така също и НАТО и САЩ чрез серия от активни мероприятия (АМ).

Това разкрива оперативно писмо от началника на ПГУ ген. Васил Коцев (КОНДОВ) по линията на отдел 08 „Активни мероприятия” (БОЖКОВ) на управлението от 30 януари 1981 г., което desebg.com публикува онлайн.

Кодираното писмо е изпратено до резидентурите на ПГУ в Бон, Брюксел, Виена, Лондон, Лисабон, Мадрид, Ню Йорк, Рим и Париж. В него е посочено, че в плана на отдел 08 за 1981 г. са предвидени серия от активни мероприятия, които трябва да бъдат проведени с помощта на резидентурите в Западна Европа и САЩ, като основното задача е работата по главния противник (САЩ), НАТО, отделните страни-членки и техните спецслужби.

Сред  активните мероприятия са операция „ХОРИЗОНТ”, насочена към Мадридска среща (1980-1983) на Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа; операция „МАНЕЖ” за организиране на съпротива срещу разполагането на ядрени оръжия на САЩ в Западна Европа; активно мероприятие „ТАТУЛ” за разобличаване на дейността на ЦРУ в Европа; активно мероприятие „РАЗРИВ” против намеренията на НАТО за разширяване на сферата на влияние в Близкия Изток и други операции.

„Да се събират данни, публикации, мнения и оценки, документи за новия президент на САЩ Рейгън и за членовете на неговата администрация, като особено внимание се обръща на всичко онова, което пряко ги компрометира или би могло да се използва като компрометиращи ги факти”, е друго указание в писмото на началника на ПГУ, а срокът на изпълнението му е „постоянен”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1990” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов