|
При комунизма: МВР иска прокуратурата да не дава на съд отговорни партийни служители ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Април 2016 13:10

alt

Тоталитарната власт на БКП още в първите години на режима ѝ е довела до абсурди, като този МВР да настоява пред ЦК на партията да се осъществява политически контрол върху прокуратурата и тя да не повдига обвинения и да води разследвания срещу „отговорни партийни работници”, служители на министерството за извършени от тях престъпления без съгласието на министъра на вътрешните работи и на Централния комитет на БКП.

Това става ясно от доклад на помощник министъра на вътрешните работи Руси Христозов относно: Непартийното отношение на Главна прокуратура към органите на МВР, адресиран до Секретариата на ЦК на БКП през 1949 г., който desebg.com публикува онлайн.

В документа са описани редица случаи, при които прокуратурата е действала съгласно закона и е подвеждала под отговорност служители от МВР за извършени от тях закононарушения.

Тези действия обаче са определени от помощник министъра на вътрешните работи Руси Христозов като „непартийно отношение” на прокуратурата срещу МВР.

Става въпрос за извършени от служители на МВР като престъпления по служба, нанасяне на побой над арестанти и др.

Освен този проблем МВР поставя на вниманието на ЦК на БКП и искането си да заобикаля прокуратурата при процедурите за въдворяване на „вражески елементи” в лагерите.  „Тези „вражески елементи” всъщност са противници на комунистическия режим.

В доклада на Руси Христозов се посочва, че „утвърждения за въдворяване се получават трудно от Главна прокуратура”. Това е било така, защото от прокуратурата са изискали от МВР всички материали по конкретните случаи.

МВР, което тогава вече е определяно като „щита и меча” на партията, е против този подход на прокуратурата. Два месеца преди доклада на Христозов правителството на БКП начело с Васил Коларов с поверително решение създава на остров "Персин" край тогавашното село Белене най-големия лагер за политически противници на тоталитарния режим.

В тази връзка МВР предлага „да се създадат нормални партийни отношения” с прокуратурата. Като начало тя е следвало да бъде задължена да не привлича към съдебна отговорност „отговорни партийни работници” от системата на МВР без разрешението на министъра и на ЦК.

На второ място се настоява ЦК на БКП да разглежда конкретните казуси и повдигнати обвинения и той да решава дали „отговорните партийни работници” да бъдат съдени.

На последно място МВР иска ЦК да реши да ли министерството следва да дава всички материали на прокуратурата за въдворяването на хора в лагерите.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и юриспруденцията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов