|
1984: Режимът на БКП определя нови места за принудително изселване ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Май 2016 16:29

alt
През 1984 г. МВР, Министерството на правосъдието и главния прокурор са определили нови населени места, където да бъдат принудително изселвани противници на комунистическия режим.

Това показват архивни документи на вътрешното министерство, които desebg.com публикува онлайн.

Предложението за тази промяна е направена от зам.-министъра на вътрешните работи и директор на народната милиция ген. Иван Димитров.

В докладна записка до министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов от април 1984 г. ген. Димитров поставя на внимание трудностите пред милицията по отношение на издирване на допълнителни населени места в страната, в които да се установяват принудително хора, за които отделно от МВР съдът е излязъл с решение.

Така Дирекцията на народната милиция при запълване на съответните места да имат възможност да изпълняват принудителната мярка в други предварително определени селища.

С последваща заповед на министъра на вътрешните работи са определени нови места за принудително изселване, а други такива, които дотогава са функционирали, са отменени.

Сред използваните до 1984 г. населени места са село Дебелт, Бургаско, село Самоводене, Великотърновско, гр. Роман, Врачанско, гр. Бобов дол, Кюстендилско, село Елешница, Пазарджишко.

Новите места за принудително изселване, определени през 1984 г., са село Червена могила, Пернишко, гр. Плачковци, Габровско.

Преустановено е изселването на хора в гр. Средногорие (сливане на Пирдоп и Златица за определен период при комунизма, б.а.) от Шуменско и Кърджалийско, но е разрешено от Благоевградско.

Освен от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов заповедта е подписана от министъра на правосъдието Светла Даскалова и от главния прокурор Костадин Лютов.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов