|
В кои организации на Запад е искала да проникне ДС, за да спира западното влияние ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Май 2016 19:08

alt
Държавна сигурност чрез своето Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) е набелязала десетки организации и институции на Запад и в съседните на НРБ Гърция и Турция, които през 70-те и 80-те години са били първостепенни цели за проникване в опита на комунистическия режим да предотврати идеологическото влияние върху българското общество, определено с термина идеологическа диверсия.

Това разкрива строго секретен списък на обектите за проникване по линия на идеологическата диверсия и разпределението им по страни и отдели на ПГУ, който desebg.com публикува онлайн.

Документът е от 1973 г. и е утвърден от началника на ПГУ по това време ген. Стоян Савов. Същата година той е назначен за зам.-министър на вътрешните работи, какъвто остава до февруари 1990 г., когато е пенсиониран.

През всичките тези години ген. Савов отговаря за операциите на ДС зад граница. През 1992 г. се самоубива в навечерието на съдебния процес срещу него и началника на ПГУ ген. Владимир Тодоров, обвинени в унищожаването на разработката за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон. Ген. Стоян Савов е баща на Александър Савов, посланик на България в ЮНЕСКО от доста години, който води кампанията на Ирина Бокова и също е щатен офицер от ПГУ преди краха на комунизма.

Списъкът разкрива, че в опита да противодейства идеологически на Запада Държавна сигурност си е поставила за цел да проникне в 7 водещи западни държави – САЩ, ФРГ, Англия, Италия, Австрия, Франция и Швейцария.

Във всяка една от тях са набелязали различни информационни агенции, радиостанции, институти и фондации.

Така например в САЩ Държавна сигурност е искала да проникне в Комитета „Свободна Европа” в Ню Йорк, Института за международно образование – Ню Йорк, фондация „Форд” и АЙРЕКС – Американски съвет за международни изследвания и обмен, основан през 1968 г. от водещи американски университети за обмен на програми със страни от съветския лагер.

Общо 11 са обектите, набелязани за проникване в ГФР, където на прицел са взети радиостанциите „Свободна Европа” – Мюнхен и „Дойче веле” – Кьолн, както и редица неправителствени организации като фондация „Фридрих Еберт”,  институт „Гьоте”, фондация „Александър фон Хумболд”, както и българското просветно дружество „Петър Берон”.

В Англия ДС си е поставила за цел да проникне в радио Би Би Си, Британския съвет, колежа „Сан Антонио” – Оксфорд и др.

В Италия цел на ДС по линия на идеологията е бил Ватиканът, фондация „Джовани Анели” и др.

За Гърция и Турция също са посочени различни институции Службата за психологическа война към разузнавателните органи в Атина и Управлението за психологическа война в Анкара.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов