|
ДС донася: Повечето офицери са враждебни на ОФ властта и съветската армия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Май 2016 11:58

alt

Повечето офицери от Българската армия са били с отрицателно отношение към властта на Отечествения фронт, дошла след Деветосептемврийския преврат през 1944 г., както и към чиновете от съветската армия, с трайно присъствие в окупираното от СССР Царство България.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от който desebg.com публикува онлайн.

В доклад на инспектор Любомир Пентиев при отделение „А” (вътрешно политическо разузнаване) на отдел „Държавна сигурност” към Дирекцията на народната милиция от април 1946 г. е направено обобщението, че „в голямата си част офицерите от войската, в частност тези от Софийския гарнизон са настроени враждебно към ОФ властта”.

„Отрицателното отношение към ОФ властта намира израз в: критикуване на мероприятията на Отечествения фронт, саботиране на културно-просветната работа в казармата, съзнателно неполагане грижи за укрепване на дисциплината, враждебно отношение към завеждащите политическата подготовка във войската, одобряване поведението на опозиционните групи, демонстративно четене на опозиционна преса, неблагоприятно изказване за водачите на ОФ и прочее”, се посочва в доклада.

Инспекторът от ДС, отговарящ за следенето на войската, докладва още, че „на почти всички от тази категория офицери е присъщо и враждебното отношение към пребиваващите у нас чинове на червената армия”.

Към „враждебно настроените” офицери са прибавени и тези, които са били арестувани съдени от „народния съд”, но по някакви причини „са могли да се отскубнат от осъдителна присъда и се възстановяват отново във войската”.

Посочено е, че голяма част от лицата, завеждащи политическата подготовка в Софийския гарнизон, не се ползват с авторитет сред офицерите и войниците.

Докладът е адресиран до началника на отделение „А” на ДС.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиета, 2014 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов