|
Как режимът на БКП e прилапал милионите и имотите на запасните офицери и бойците от фронта ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 17 Май 2016 16:01

alt
Сайтът desebg.com публикува доклад от министъра на вътрешните работи до председателя на Министерския съвет относно: Прехвърляне на сумите, ценните книжа и недвижимите имоти бившите ликвидирани съюзи на Запасните офицери, Войниците от фронта и Запасните подофицери в полза на държавата.

Документът е от 1948 г. и хвърля светлина върху механизма, по който режимът на компартията изземва имуществото на съществуващите малко след Деветосептемврийския преврат през 1944 г. съюзи на военните, воювали по фронтовете на Балканската, Първата и Втората световни войни.

Те са разтурени през декември 1944 г. с мотива за „фашистка и противонародна дейност”. Касите на изброените съюзи и дружества са запечатани по заповед на министъра на вътрешните работа от народната милиция през март 1945 г.. Ликвидацията на дружествата е продължила до края на 1947 г.

Режимът на БКП установява следното чисто имущество на организациите на военните: Съюз на запасните офицери – 5,7 млн. лв., Съюз на бойците от фронта – 11,4 млн. лв. и Съюз на запасните подофицери – 20,9 млн. или общо 38,2 млн. лв.

Освен тях Съюзът на запасните офицери е притежавал 5 имота, а Съюзът на запасните подофицери – 37 имота, които са безвъзмездно или под наем на различни организации, голяма част от тях, свързани с ОФ.

В документа подробно са посочени сумите по отделните сметки на организации, както и имотите им. С доклада се предлага да бъде прието министерство постановление за прехвърлянето им на държавата.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1954” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов