|
27 години от майските събития: Началото на протестите срещу „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Май 2016 09:50

alt
Днес се навършват 27 години от началото на протестите срещу насилствената смяна на имена на мюсюлманите в България, извършено от тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков през май 1989 г.

В периода между 20 и 27 май 1989 г. неочаквано за комунистическата власт се вдига вълна от мирни протести – митинги, гладни стачки, масово пращане на петиции и декларации от страната на мюсюлманската общност с настояване да им бъдат възстановени отнетите с „възродителния процес” от 1985 г. имена.

Сайтът desebg.com публикува онлайн два документа на МВР-ДС, които хвърлят светлина върху началото на протестите и реакцията на репресивния апарат на БКП.

В строго секретна справка на Главно следствено управление на МВР относно: Проведени следствени действия във връзка с масови вълнения из средите на лица с възстановени български имена се изнася информация за първите митинги в селата Пристое (виж повече за отбелязването на 25-годишнина от събитията – ТУК) и Климент (тогава във Варненска област, а днес в Шуменска) на 20 май 1989 г., в които участват около 5-6 хиляди души.

Следват данни за протеста в село Тодор Икономово на 21 май 1989 г., който е разпръснат със сила, в резултат на което са убити двама от протестиращите, а 20 са ранени.

Пак на 21 май 1989 г. са протестите в гр. Дулово, а така също и в село Ябланово, Сливенско (тогава Бургаска област).

Описани са и протестите в Джебел и в Кърджалийския район.

В резултат на усложнената обстановка Главно следствено управление на МВР е сформирало следствени групи, които да провеждат следствени действия за разпита на арестуваните сред протестиращите.

Отделно са предприети действия по окръжно до областните управления на МВР за „вземане на мерки срещу вражески настроени лица”.

Документът е подписан от началника на ГСУ ген. Костадин Коцалиев, разследван от прокуратурата след промените по различни обвинения, но без да бъде осъден.

Вторият документ е телеграма от областното ръководство на МВР в Бургас до ръководството на МВР, изпратена на 22 май 1989 г. В нея е описано положението в село Ябланово, където група от 500 души е протестирала пред общината и властите не са успели да я разпръснат.

Изискана е подкрепа от мотомилиционерска рота от Сливен и рота от батальона в Пловдив.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1990” том 2 на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов