|
Строго секретно: Криминалната и стопанска престъпност по Южното Черноморие при комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 20 Юни 2016 10:34

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн строго секретна справка относно: Състоянието на работата на органите на МВР – Български окръг през курортния сезон на 1966 г.

Документът е предназначен за министъра на вътрешните работи (ген. Дико Диков) и хвърля светлина върху криминалните, валутните и стопански престъпления, както и контрабандата по Южното Черноморие в средата на 60-те години на ХХ век.

Статистиката за престъпленията по времето на комунистическия режим не само, че не е публична, но и е умишлено крита от управляващата Българската комунистическа партия години наред, за да се внуши на обществото, че при социализма няма престъпност и има сигурност, пропаганда, която поддържа носталгията за комунизма и днес, 27 години след краха на тоталитарната диктатура.

Строго секретната справка дава подробна информация за видовете криминална и стопанска престъпност по време на туристическия сезон от Обзор през Слънчев бряг и Созопол до Царево (тогава Мичурин).

В резултат на неспазване на технологията при изготвяне на ястия в курортните комплекси, по-ниско качествени храни и напитки, предлагани за по-качествени, е установени огромни излишъци, които същевременно са били заприходени. Тяхната стойност възлиза на близо 340 000 лв.

Една от най-крупните финансови измами е установена при 10-членна група лица от бар „Вариете” в курортен комплекс Слънчев бряг. При слаб финансов контрол за 2-3 години те са присвоили 60 000 лв. чрез внасяне отвън на хранителни стоки и напитки.

„В курортните комплекси и селища стават още много стопански и криминални престъпления. Органите на МВР са успели да предотвратят едва 90 стопански престъпления за 52 234 лв.”, е посочено в документа. Най-слаби резултати са отчетени в Поморие и Мичурин (Царево).

„Съвсем слабо и неорганизирано се работи по борбата с валутните и контрабандни престъпления, на които следва да се обърне сериозно внимание не само поради това, че вземат все по-масов характер, но и поради това, че накърняват държавния фикс”, се признава с строго секретната справка.

Отчетено е, че в целия Бургаски окръг са разкрити само 27 валутни престъпления, а в курортния комплекс Слънчев бряг изобщо не е работено и няма разкрити престъпления там, макар 50% от чужденците да отсядат там.

За 11-те месеца на 1966 г. са предотвратени 40 криминални престъпления, от които само 3 от агентура. В същото време са извършени 1200 криминални престъпления, от които са разкрити 949 или 79%. По агентурен път са разкрити само 56 престъпления или 5,9%.

В документа са коментирани редица слабости по агентурната обезпеченост на курортните комплекси, а също така и пропуски във взаимодействието между различните структури в МВР по места.

Документът разкрива и високият процент на пътно-транспортни произшествия, разсейвайки мита, че по времето на комунизма не е имало толкова много катастрофи и смъртни случаи.

За 11-те месеца на 1966 г. само в Бургаски окръг са станали 690 ПТП, при които са убити 44 души, а ранените са 281 души.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов