|
ДС признава: Военните заводи са в дългове, работниците напускат ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Юни 2016 16:59

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн документ на Държавна сигурност от края на тоталитарното управление на БКП, който разкрива тежкото икономическо състояние на стопанско обединение (СО) „Металхим”, съсредоточило от средата на 70-те години заводите на военнопромишления комплекс в страната.

Документът представлява строго секретна информация относно: Влошеното икономическо състояние на СО „Металхим” и възникнали социални напрежения сред колективите в неговите поделения.

Строго секретната информация е изготвена от Четвърто (икономическо) управление на Държавна сигурност и е от декември 1988 г. Тя е адресирана до министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов, като е предложено с нея да бъде запознат тогавашния министър-председател Георги Атанасов (БКП).

От първата страница на документа е видно, че Димитър Стоянов го е представил на "другаря Балев" (Милко Балев, началник на кабинета на Тодор Живков, бел. ред.) и "другаря Александров" (Чудомир Александров, член на Политбюро на БК на БКП, бел. ред.).

В документа икономическото управление на ДС разкрива, че „производствената и търговската дейност на СО „Металхим” все повече се влошавали”.

Посочено е, че повечето комбинати в системата на обединението изпитват сериозни затруднения при осъществяването на валутните си програми.

„Рязкото влошаване на финансовото им състояние предизвикало смущения при изплащането на трудовите възнаграждения. Това, от своя страна, създало условия за възникването на социални напрежения, а в отделни случаи и остри недоволства. Много работници и специалисти напускали работа”, се признава в документа.

Ръководствата на отделните заводи се опитали да „решават” финансовите проблеми с взимането на банкови заеми, които не са могли да бъдат изплащани в срок и още повече са усложнявали положението.

Документът на Държавна сигурност остро контрастира с пропагандата на БКП и някои бивши кадри на ДС като Димитър Иванов от Шесто управление на ДС, който е съставител на цяла книга за прослава на социализма, като една от главите в нея посветена на производството и търговията с оръжие при БНТ, без да се разкрива тежкото предфалитно състояние, в който военнопромишления комплекс е изпаднал още преди рухването на комунистическия режим.

В документа на Четвърто управление на ДС са посочени и конкретни примери за тежкото икономическо и финансово състояние на отделни военни заводи.

Така за най-големия военен завод „Фр. Енгелс” (днес „Арсенал”) – Казанлък става ясно, че е отчетено неизпълнение на плана за реализация с 45 млн. лв.

От тях близо 20 млн. лв. се отнася до продукция, която е произведена и предадена на търговското предприятие „Кинтекс” (държавната структура при социализма, която от 1965 г., е натоварена с продажбата на оръжейна продукция, бел. ред.), която обаче не е изплатена поради влошеното финансово състояние на самия „Кинтекс”.

Заводът в Казанлък е ползвал банков кредит за 16 млн. „с всички произтичащи неблагоприятни последици”, се разбира от строго секретната информация. Размерът на лихвите по него е възлизал на близо 2 млн. лв.

„Вследствие на влошеното икономическо положение до началото на ноември т. г. (1988) не били изплатени трудовите възнаграждения за септември на 2600 души от административно-управленския и инженерно-техническия персонал. От тях на 431 души не са дадени заплати и за август”, се посочва още в строго секретната информация.

Не по-различно е положението и в други заводи от СО „Металфим”, като тези в Лясковец, Враца, Габрово. От документа също така става ясно, че БНБ е преустановила временно финансирането на обединението.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанския живот на работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов