|
Изграждането на ТКЗС от компартията: С масови арести, побоища и заплахи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Юли 2016 20:30

alt
Сайтът desebg.com публикува строго поверителна справка относно: Вражеските прояви във връзка с масовизацията на ТКЗС и взетите мерки против подбудителите.

Документът е от 1950 г. и е на структурата в Държавна сигурност, която по това време отговаря за разработването на направление „Селячество”.

Строго поверителната справка хвърля светлина върху насилието, с което е съпътствано създаването на трудовите кооперативни селски стопанства (ТКЗС) от края на 40-те и началото на 50-те години на ХХ век.

Държавна сигурност признава, че при т. нар. масовизация на ТКЗС е допуснато нарушаване на принципа на доброволността при изграждането на стопанствата.

Тези извращения се изразяват в масови и произволни арести от страна на местните, околийските административни и партийни органи.

Описани са множество опити за въвличане на селските стопани в ТКЗС със заплашване и насилие.

ДС регистрира и съпротивата на българите на село срещу насилствената колективизация. Хората, които са отказвали доброволно да влязат в ТКЗС са описани като „вражески елементи” или кулаци, използвайки този съветски термин за богатите земевладелци.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и колективизацията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов