|
Чужденци снимат роми, Държавна сигурност им изземва филмите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 02 Юли 2016 22:27

alt
Преди близо 60 години Държавна сигурност е намерила лесен начин да се опазва имиджа на Народна република България на Запад. Това е станало със забрана на чужденците да снимат роми, „лошо облечени хора и деца или изоставени къщи”.

Указанието за изземване на подобни снимки, правени от чужденци, от транзитно преминаващи през страната лица, търговци, туристи или участници в спортни състезания, е спуснато през 1958 г. със строго секретно окръжно до началниците на градското управление на МВР в Бургас и до околийския началник на МВР, което desebg.com публикува онлайн.

Разпоредено е максимално ограничаване на възможностите за правенето на такива снимки и пресичането на възможността те да бъдат изнесени извън страната.

Забранено е предвижването на цигански катуни в близост до централните шосета.

В окръжното е наредено при получаването на сигнал, че чужденец е направил подобни снимки да се предприемат бързи мерки за изземването на филма, а ако лицето е напуснало района да бъде подаде информация до граничните войски и гранично-контролните пунктове за щателно претърсване на съответното лице, откриване на филма и изземването му на границата при излизане от страната.

Указано е на цялата агентура и на резидентурните групи да следят чужденците за правенето на подобни снимки, както и целият състав на МВР.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов