|
Как Държавна сигурност е използвала хижите за агентурно проникване ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 05 Юли 2016 12:25

alt

Още от 1948 г. репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност е използвала хижите като обекти за агентурно проникване и следене на чужденци и български граждани.

Това става ясно от строго поверителен план за агентурно-оперативната работа по сектор „Хижи”, находящи се в парк „Витоша” за времето от 1 юли до 31 декември 1948 г., който desebg.com публикува онлайн.

Става въпрос за организирането на агентурна мрежа в онези години в 11 хижи на Витоша. Според документа в тях през 1948 г. за вербувани общо 12 секретни сътрудници от средите на персонала им.

Хижите са били обекти на ДС главно с цел да се следят и подслушват посещаващите ги чужденци и българи.

От строго поверителния план става ясно, че хижите, в които ДС е вербувала агенти, са „Средец”, „Тинтява”, „Родина”, Алеко”, „Еделвайс”, „Бор”, „Фонфон”, „Витоша”, „Мандрата”, Планинец” и др.

За повече от тях е посочена и коментирана наличната агентура. В плана ДС е предвидила да влезе във връзка с управителя на парк „Витоша”, който да бъде вербуван за информатор.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов