|
БКП: Политически опасните лица не трябва да остават ненаказани и на свобода ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Юли 2016 19:25

alt

Дори след убийствата без съд и присъди в първите месеци след преврата на 9 септември 1944 г., дори след „народния съд”, дори след създаването по съветски образец на лагерната система с над 40 концлагери начело с най-големия „Белене” комунистическият режим не се е задоволил и е продължил да търси врагове след българското общество, като през 1951 г. министърът на вътрешните работи е докладвал пред Политбюро на ЦК на БКП за необходимостта от изпращането в ТВО на „политически опасни” лица, които не могат да бъдат съдени по обикновения ред”.

Това разкриват архивни документи от архива на Държавна сигурност, които desebg.com публикува онлайн.

В строго поверителна докладна записка до висшето ръководство на компартията министърът на вътрешните работи ген. Георги Цанков предлага през 1951 г. да бъде прието решение и специална инструкция за реда на изпращането в ТВО (трудово-възпитателни общежития) политически опасни лица, които не могат да бъдат съдени по обикновения ред.

Според министъра на вътрешните работи съществуват известна категория лица, които „не могат да бъдат съдени по обикновения ред „поради политически, оперативни или други съображения от държавен характер”.

В тази категория са включени хората, които по това време са обект на внесената от СССР шпиономания, такива, които са определени като „диверсанти”, „вредители”, „дезертьори” и редица българи, които режимът и ДС квалифицират като „бивши хора”, а именно: „полицаи, жандармеристи, тайни агенти, провокатори, висши чиновници от МВР отпреди 9 септември 1944 г., съда, прокуратурата или пък активни участници в буржоазните фашистки партии и организации”.

„Тези лица не бива да остават ненаказани и на свобода, още повече, че в настоящия момент на изострена класова борба, същите са особено опасни за обществения ред”, пише ген. Цанков до Политбюро през 1951 г.

Ръководителят на МВР и Държавна сигурност е убеден, че „такива лица да бъдат изпращани в ТВО”. В документа е предложен ред, по който да става това, както е и фиксиран срок на въдворяване без съд и присъда, а именно между 3 и 7 години.

Предложено е и проект на решение, което Политбюро да приеме. Макар то да не е одобрено структурата на Държавна сигурност позволява нейните органи да преследват всички от гореизброената категория „бивши хора” до 1989 г.

Въдворяването на такива български граждани в концлагери продължава до 1962 г.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

 

 alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов