|
Таен профсъюз на шофьорите при комунизма: Омръзна ни да работим без пари ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 15 Юли 2016 06:49

alt

В началото на 80-те години на ХХ век сред част от шофьорите в столичния градския транспорт и ватманите е назряло недоволство към трудовите възнаграждения и условията на работа, поради което в анонимен материал от името на  образуван „таен профсъюз” са поставили условия за подобряване на положението си.

„Омръзна ни да работим без пари. Бъдете сигурни, че ще размърдаме тлъстите ви задници”, се посочва в анонимния материал, разпространен в автомобилния парк „Малашевци" в столицата по време на изплащането на заплатите.

Това разкрива секретно специално съобщение на Софийско градско управление на МВР-ДС относно: Получено анонимно писмо с враждебно съдържание в АП „Малашевци” на СД „Градски транспорт” от 1981 г., който desebg.com публикува онлайн.

В анонимката подробно е описан трудовия ден на шофьорите. „Стига сме ви търпели. Омръзна ни. Стига възвишени възгласи и лозунги. Искаме и ние за живеем като хората”, се посочва в писмото.

„Това не е комунизъм. Това е фашизъм”, пише в анонимката. В нея са поставени редица условия за подобряване на положението на шофьорите и ватманите. Накрая се отправят предупреждения и заплахи за разправа с ръководството и парализиране на движението в София. Копие от материала е изпратен на члена на Политбюро на ЦК на БКП Чудомир Александров.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанския живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов