|
ДС: Незадоволително работим срещу селячеството, не сме го наситили с агентура ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Юли 2016 17:23

alt

През 1950 г. в разгара на принудителното масовизиране на колективизацията Държавна сигурност е признала, че работата ѝ по линия на селячеството е изпълнена със слабости, пропуски и безотчетност.

Това разкрива строго поверителна справка относно: Състоянието на работата и допуснатите слабости, грешки и неразбирания от окръжните управления на ДС в страната от април 1950 г., която desebg.com публикува онлайн.

Документът е на структурата в отделение „А” (вътрешно политическата разузнаване на ДС, натоварена с наблюдението и разработването на българите на село.

В строго поверителната справка са подчертани почти еднаквите слабости, които органите на Държавна сигурност са допуснали по окръзите в цялата страна.

Посочено е, че в повечето случаи агентурата е крайно недостатъчна и не е в състояние да осведомява за всичко, случващо се в селото. Отбелязано е на редица места за това, че е необходимо „насищането на селото с широк агентурно-информационен апарат”.

Констатирано е неразбиране на окръжните служби при дирекция „Държавна сигурност” как да отчитат и ръководят работата по линия на селячество се. Признава се дори, че тя още не е
изяснена централно.

Критикувани са определени окръжни служби за това, че работата им по линия на селячеството е слаба, въпреки факта, че в тези райони са регистрирани много селяни, които режима определя като кулаци по съветски образец, които са смятани за противници на насилствената колективизация.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, на Комисията по досиетата.

 

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов