|
Кой кой е в ДС: Кръвната връзка на репресивния апарат с БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Юли 2016 10:41

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн строго секретен доклад до Политбюро на ЦК на БКП относно: Попълване и разстановка на ръководния състав на Държавна сигурност.

Документът е от 1951 г. и е подписан от министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков. Строго секретният доклад описва поименно лицата и ръководните длъжности, които те заемат в системата на Държавна сигурност.

Висшето партийно ръководство е информирано от министъра на вътрешните работи, че новият щат за 1951 г. предвижда три пъти увеличение на ръководните кадри.

Това е началният период, в който Държавна сигурност от дирекция към Народната милиция е отделена и започва да се развива като самостоятелен система в рамките на МВР.

„Като се имат предвид големите задачи, които Централният комитет на Партията възлага на Държавна сигурност, намирам, че е необходимо да се обърна към ЦК за оказване на помощ, като се отделят от апарата на ЦК и другите партийни комитети подходящи другари за попълване на основния ръководен кадър в органите на Държавна сигурност”, посочва в доклада ген. Цанков.

Предложението е одобрено от Политбюро, като на първа страница на документа личат подписите на партийния лидер по това време Вълко Червенков, както и на Тодор Живков.

В документа са посочени редица партийни кадри и техните длъжности в партията, които тогава са прехвърлени в ДС. Мнозина от тях се издигат до най-висшите ръководни постове в Държавна сигурност, където ги заварва краха на комунистическия режим през ноември 1989 г.

Документът е включен в разширеното документално издание на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов