|
Седем години след Деветосептемврийския преврат ДС разработва 789 офицери от армията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Юли 2016 11:28

alt

Седем години след преврата на 9 септември 1944 г., извършен в условията на съветска окупация, взелата цялата власт БКП чрез Държавна сигурност е разработвала еднолично общо 789 офицери от българската армия.

Това разкрива строго секретен доклад относно: Взетите на разработка офицери в народната войска, който desebg.com публикува онлайн.

Документът е изготвен от началника на новосформираното Трето секретно политическо управление на Държавна сигурност за борба с контрареволюцията (съществувало до 1961 г., предшественик на Шесто управление на ДС, б. а.) полк. Григор Стоянов и е адресиран до тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

Строго секретният доклад е от 1951 г., когато отдавна е приключила чистката на над 4000 офицери в армията, мнозина от тях определяни от тоталитарния комунистически режим като „царски”.

Според документа от всичките разработвани 789 офицери общо 66 са водени на активна агентурна разработка, 124 – на предварителна активна разработка и срещу 599 офицери са водени общи наблюдателни дела (ОНД).

От старшите офицери на разработка са взети 193 души, от които в армиите 131, а в останалите войскови поделения – 62.

Държавна сигурност се е стремяла да осъществи тотален контрол върху офицерството без значение на партийната принадлежност, тъй като в доклада е посочено, че 125 от разработваните офицери са членове на БКП от Първа, Втора и Трета армии, ВВС, различните родове войски, както и такива на служба в самото Министерството на народната отбрана.

Началникът на Трето управление ДС обаче признава, че „много активни разработки не се водят активно и не са доведени докрай” и отчита това като една от слабостите в работата на управлението.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1966” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов