|
МВР пази с платени агенти Черноморието през лятото след атентатите на Буново и Варна ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 29 Юли 2016 11:09

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна заповед относно: обезпечаване сигурността и недопускане на терористични прояви през активния курортен сезон на плажната ивица по Черноморието и във ведомствените почивни домове.

Документът е от юни 1985 г. и е подписан от зам.-министъра на вътрешните работи Иван Димитров, който е и директор на Народната милиция.

Издаден е след серията от бомбени атентати в Народна република България, предизвикани от предприетата от Тодор Живков и комунистическата върхушка насилствена смяна на имената на турското малцинство в страната.  

Режимът на БКП поставя цензурна завеса над информацията за атентатите в Пловдив и Варна (август 1984 г.), на гара Буново и в Сливен (март 1985 г.), както и неуспешния опит за взрив на плажа на комплекс „Дружба“ край Варна.

Строго секретната заповед за опазване на българското Черноморие през летния сезон на 1985 г. разкрива средствата, на които МВР тогава разчита са осигури сигурността на туристите по морето в условията на медийно затъмнение на серията от бомбени атентати в НРБ.

На първо място това е решението за командироване на оперативни работници по линия на Народната милиция от Окръжните управления на МВР в страната в помощ на районните управления на МВР в курортите Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена (техният списък е отделен документ от заповедта).

Заповядано е командированите оперативни служители да се използван целодневно във взаимодействие с местните сили на МВР.

Началниците на Окръжните управления на МВР Варна, Бургас и Толбухин (Добрич) са задължени да осигурят сигурността по останала част от българското Черноморие, като използват „нещатни служители на милицията, ДОТ, обществеността и други сили”.

Интерес представлява решението за изпращането на агенти по Черноморието, но не какви да е, а платени от различни Окръжни управления на МВР в страната. От заповедта не стават ясни мотивите защо точно платени агенти, но заплащането им е за сметка на окръжните управления, които са ги използвали във Варна, Бургас и Добрич.

По отношение на сигурността на ведомствените станции е наредено началниците на Софийско градско и окръжните управления на МВР да предявят искания към ръководителите на предприятия, учреждения и обществени организации за осигуряването на необходимия пропускателен режим и самоохрана в собствените им почивни станции на Черноморието.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов