|
ДС: Изграждаме агентурна мрежа в ресторанти, аперитиви и сладкарници ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Август 2016 19:16

alt
Още в началото на тоталитарния режим на Българската комунистическа партия, установен след като през 1947 г. разбива политическата опозиция, нейният репресивен апарат в лицето на Държавна сигурност е започнал да изгражда агентурна мрежа в различни обществени сектори, като не са подминати и заведения като ресторанти, аперитиви и сладкарници (за агентурната мрежа в планинските хижи виж – ТУК).

Това разкрива план за работа по общодостъпни заведения на група „И” към отделение 03 на втори отдел (контраразузнавателен) на дирекция „Държавна сигурност” за първото тримесечие на 1948 г., който desebg.com публикува онлайн.

В него е посочено, че „за правилното и цялостно устройване на работата по разкриването на чуждата агентура у нас, явява се необходимостта във всички общодостъпни заведения, които се посещават от чужденци, да изградим наш информаторски апарат, който наред със сведенията, които ще ни дава за разните посетители, интересуващи службата, да бъде изграден така, че чрез тях [информаторите] да може да провеждаме различни агентурно-оперативни комбинации”.

В плана е набелязано да се издирят всички общо достъпни заведения, които се посещават от обекти на службата, като се създаде информаторска мрежа в същите.

Посочено е, че в заведенията, в които вече има изграден информаторски апарат той да се разшири така, че ДС да получава информация при всяка смяна на обслужващия персонал.

Изброени са и някои от конкретните заведения. Сред тях са ресторант „Луксор”, сладкарница „Савоя”, както и пет хоремага (възприето по съветски модел съкращение от ХОтел-РЕсторант-МАГазин, б.а.)

Интересът на ДС е насочен към обслужващия персонал.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов