|
Документ: Как ДС замазва зверското убийството на 24-годишната Мара Рачова ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Август 2016 10:09

alt
Сайтът desebg.com публикува онлайн рапорта на началника на следствената група на ДС след убийството на арестуваната 24-годишна Мара Рачова, секретарка на опозиционния земеделски лидер Г. М. Димитров, през 1945 г.

Както вчера desebg.com първи информира по предложение на партия „Обединени земеделци" с лидер Петя Ставрева Столичният общински съвет взе решение да наименува на Мара Рачова улица в столичния район „Изгрев” (виж повече подробности – ТУК).

Младата жена помага на поставения под домашен арест Г. М. Димитров да се добере до дома на британски дипломат, който от своя страна отвежда земеделския лидер до резиденцията на представителя на Държавния департамент в американската военна мисия Джон Барнс. Г. М. Димитров е укрит във вила, откъдето по-късно е изведен от страната и спасен от явна смърт, каквато му е подготвял комунистическият режим.

Мара Рачова е арестувана още вечерта след измъкването на опозиционния лидер и е подложена на мъчения, сравними с времето на средновековната инквизиция: освен следи от куршум и нож, на жертвата са изтръгнати ноктите на краката, отрязани са пръсти на едната ръка и ушите, нарязана е едната гръд, изтръгнати са всички зъби, нарязан е езикът и е одирана ивица кожа от кръста.

Всичко това е установено от лекаря на семейството на младата земеделка, след като Държавна сигурност предава тялото на жертвата, запечатано в ковчег.

ДС обаче представя убийството на Мара Рачова като самоубийство. Тя била скочила от прозореца на 4-я етаж на Дирекция на народната милиция на Лъвов мост, сградата в която до кървавия атентат в църквата „Света Неделя”, извършен от военната организация на БКП, се помещава партийния дом на компартията, обявена от съда след това извън закона. Там след 9 септември 1944 г. се помещава и отдел Държавна сигурност, който е поставен под шапката на създадената от комунистите Народна милиция.

„Самоубийството” обаче е съшито с бели конци, тъй като в рапорта се твърди, че тя „с голяма бързина” се озовала на прозореца на стаята, докато разузнавачът, който я разпитвал, посегнал да ѝ даде допълнителни листи от съседна маса.

Интересно е как така Рачова е проявила такава невиждана бързина, след като от четири дни е била в ръцете на инквизиторите от ДС, които са се стремили денонощно на всяка цена да изтръгнат от жертвата си необходимите им признания и не са се поколебали да използват садистичните си методи?

„Когато разузнавачът се обръща, тя е минавала вече прозореца. Той се хвърля към нея да я задържи, но не успява. Тя го изпреварва и скача”, е смехотворното описание в рапорта.

За по-сигурно други двама служители са „подкрепили” случилото се като свидетели. Единият, който „е наблюдавал цялата сцена при скачането” и вторият, който „е видял момента на падането долу”.

Документът е включен в разширения документален вариант на сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1989” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов