|
Лагерът край Ловеч изкарал милиони за компартията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Август 2016 17:54

alt

Лагерът край Ловеч, създаден от МВР със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. като поделение 0789 МВР – Трудовата група и печално известен като лагера „Слънчев бряг”, е бил не само на печалба, но е изкарал няколко милиона лева за комунистическия режим.

Това става ясно от строго секретни документи от архива на Държавна сигурност, които desebg.com публикува онлайн. Те са издирени в архива от основателя на сайта „Декомунизация” Борислав Скочев, който от години проучва темата за комунистическите лагери и са предоставени на журналиста Христо Христов.

Една част от тях е публикуван във второто издание на документалната му книга „Секретното дело за лагерите” (2012).

Документите са кореспонденция на началника на лагера (поделение 0789-МВР) майор Петър Гогов с началника на отделение „Въдворяване и изселване” (ВИ) в МВР-ДС ген. Иван Чуков.

През 1961 г., година преди лагерът на бъде закрит след скандал (виж повече за това – ТУК) началникът на „Слънчев бряг” е изпратил подробна информация относно: Производствената дейност и извършената работа от въдворените при поделение 0789-МВР гр. Ловеч.

От документа става ясно, че основната работа на лагеристите, прехвърлени след закриването на лагера „Белене” в края на лятото на 1959 г., е била добиване на камъни на каменната кариера.

Част от лагеристите са използвани за работа на жилищен блок на МВР, а също така и за строежа на вила на окръжния комитет на БКП, както и пътя до нея.

След това част от лагеристите са използвани на различни строителни обекти в Ловеч, като сградата на градския народен съвет, а също така и построяването на градския стадион.

Лагеристите са прокопали 1000 метра канал в камениста местност, както и други канали за водоснабдяване, а така също и са помогнали на ТКЗС в няколко села край Ловеч като Хлевене и др.

Само за 1960 г. лагеристите са произвели над 100 000 куб. метра камък, който възлиза на над 2,5 млн. лв.

„Добра работа извършиха и жените, въдворени през тоя период, макар и по-малко на брой 14-16, прехвърли а извозиха около 10 000 куб. метра пръст”, е посочено в документа.

През 1961 г., „изхождайки от опита и постигнатото от миналата година ръководството на поделението засили напрежението сред въдворените”, е посочил началникът на лагера Петър Гогов.

Само за първите 4 месеца от годината чистата печалба възлиза на над 1,1 млн. лв.

В друг документ с рекапитулация и равносметка е посочена чистата сума от 3,1 млн. лв.

В друг документ - сведение относно: извършената работа от въдворените пр поделение 0789 МВР Ловеч от октомври 1959 г. до април 1961 г. - е направена подробна разбивка на усиления труд, на който са подложени най-малко 1500 лагеристи, преминали през „Слънчев бряг” през тригодишното му съществуване.

Към документацията има и ръкописен коментар на зам.-министъра на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, дясна ръка на Тодор Живков в МВР-ДС по това време, който информира министъра (ген. Георги Цанков), че чистата печалба е 3 млн. лв. Спасов е отговорник за лагера и е създател на изключително тежкия и садистичен режим в него.

Последният документ е писмо на началника на отделение „въдворяване и изселване” до министъра на вътрешните работи, в което е резюмирана информацията за лагеристите и извършената от тях работа.

Интересното е, че по същото време (1960) тоталитарното управление на БКП се проваля и регистрира първия от трите фалита (обществото не разбира нищо поради наложената от режима цензура и секретност). За да спаси положението и поста си Тодор Живков тайно харизва на Съветския съюз българския златен резерв от 23 тона злато (около 23 млн. щатски долара тогава), за да върне по този начин част от валутните кредити, предоставени от Кремъл, тъй като по това време руснаците са основния кредитор на провалената компартия в България (виж повече за първия фалит – ТУК).

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt
 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов