|
Как БКП си направи въоръжени бойни групи и отряди за смазване на всякакъв опит за свобода ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 27 Август 2016 15:49

alt
Страхът на БКП и Държавна сигурност в България да не се случат събитията от Унгария през есента на 1956 г. принуждава комунистическата тоталитарна власт бързо да вземе решение за създаване на въоръжени бойни групи и отряди, които да подпомагат дейността на репресивния апарат.

Това разкриват документи от архива на Държавна сигурност, които desebg.com публикува онлайн.

Докато през 1956 г. в Унгария народът се вдига и въстава срещу комунистическата диктатура, порив, потушен от армията на СССР, у нас комунистическата върхушка и МВР-ДС са треперили вълната на недоволство да не обхване и българското общество.

В страха си министъра на вътрешните работи Георги Цанков предлага на 10 ноември 1956 г. , а седмица по-късно (на 17 ноември 1956 г.) Политбюро на ЦК на БКП утвърждава решение за създаване на „въоръжени бойни групи и отряда само от здрави и проверени комунисти, преди всичко от средата на работническата класа”.

В докладна записка до Политбюро на ЦК на БКП ген. Цанков формулира целите на бойните групи и отряди, а именно „да смазват още в зародиш всякакви опити за контрареволюция и остра вражеска проява, там където те са изградени”.

Той припомня надиганията в Чехословакия през 1948 г., в ГДР през 1953 г. и най-вече тези в Унгария, които са актуални по времето, когато подготвя и своята докладна.

Според Цанков формирането на въоръжени бойни групи и отряди трябва да стане по работническа линия.

Той предлага Политбюро да даде своето решение за създаването на такива въоръжени комунистически групи на доброволни начала.

В „сложна обстановка” тези отряди трябва да действат в помощ на „органите на МВР за смазване на всякакъв опит за остри, открити вражески действия”.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов