|
Как Държавна сигурност започва да слуша радио „Горянин” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 30 Август 2016 18:58

alt
Много преди радио Би Би Си, „Свободна Европа” или Дойче веле” Държавна сигурност е започнала да подслушва една друга радиостанция, която до края на съществуването си остава неразкрита от репресивния апарат на БКП в България.

Става въпрос за радиостанцията „Горянин”, известна като гласът на българската съпротива.

Сайтът desebg.com публикува онлайн първите документи на Държавна сигурност, свързани с „Горянин”, които разкриват началото на прослушването на нейните предавания от ДС.

Нареждането за следенето на радиопредаванията на „Горянин” идва през 1954 г. от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Георги Кумбелиев и е адресирано до началника на Второ управление на ДС (контраразузнаването) ген. Димитър Мурджев (1951-1956).

Веднага след това е изготвено строго секретно предложение относно: Прослушване емисиите на радио „Горянин”. От него става ясно, че комунистическият режим е правил безуспешен опит да заглуши предаванията на „Горяни”.

До 1953 г. специални стенографи в МВР са записвали всички предавания на радиостанцията. След това прослушването е поето от БТА, но при заглушаването телеграфната агенция не може да се справи с работата и отново се е наложило прослушването да се извършва от технически отдел в МВР-ДС.

Радиостанцията „Горянин” започва да излъчва предавания от април 1951 г. Мисията на радиото е борба за свободна България, в защита на българщината и срещу съветизацията на страната. Радио „Горянин” информира за политическите събития по света, за насилията на властите, за действията на горянските чети, предава шифровани инструкции към горяните и предупреждава за конкретни внедрени агенти на Държавна сигурност.

Емисиите са от 6,30 до 12 часа и от 17,30 до 22,30 часа, започват с марша „Един завет” и завършват с химна „Шуми Марица”.

Радиото излъчва от околностите на Атина, Гърция, с два предавателя на различни честоти. Заглушавано е от военни радиопредаватели, а по локализирането му – дълго време неуспешно – работят МВР, разузнаването и техническите отдели на Държавна сигурност. Емисиите на радиостанцията спират през октомври 1962 г.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов